29.3.09

Lamb: The Gospel according to Biff, Christ's childhood pal

Αυτό το βιβλίο δεν το συστήνω σε όποιονδήποτε θεωρεί τον ευατό του εξαιρετικά αφοσιωμένο Χριστιανό διότι ίσως να το θεωρήσει κάπως προσβλητικό.

Η δική μου άποψη είναι πως δεν θίγει καμία θρησκεία και δεν περιγελάει κανέναν πιστό διότι πολύ απλά πρόκειται για μυθιστόρημα και όχι για χρονικογράφημα η ιστορικά βασισμένο βιβλίο.

Ο συγγραφέας αυτού του μυθιστορήματος έχει κάνει εξαιρετική χρήση του χιούμορ και της ειρωνίας, πολλές φορές τραγικής, χωρίς όμως να καταθλίβει τον αναγνώστη. Μέσα από την περιγραφή της υποτιθέμενης καθημερινότητας του Χριστού αρχικά ως παιδιού και αργότερα ως έφηβου και ενήλικα μας μεταφέρει στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ποιές συνθήκες και καταστάσεις διαμόρφωναν τους χαρακτήρες (και κατά συνέπεια τις σκέψεις-προκαταλήψεις-πιστεύω) εκείνης της εποχής.

Μέσα από επιτηδευμένα υπερβολικές και πλασματικές καταστάσεις τις οποίες ο συγγραφέας θεωρεί ότι βίωσε ο Χριστός μαζί με τον κολλητό του φίλο Biff μας κάνει σε πολλά σημεία του μυθιστορήματος να πιστεύουμε ότι ίσως και να έγιναν τελικά τα πράγματα έτσι, γιατί σε τελική ανάλυση ίσως ο Χριστός ήταν και αυτός εν μέρει ένας απλός άνθρωπος με τις σκέψεις του και τους προσωπικούς του τετριμμένους και καθημερινούς προβληματισμούς.

Αυτό το βιβλίο θα το ευχαριστηθούν άτομα που αναγνωρίζουν την ίδια την ειρωνία της ζωής πολλές φορές όπως και της κυνικότητάς της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για να καταλάβει κάποιος αυτό το βιβλίο θα πρέπει να είναι και ο ίδιος είρωνας και κυνικός.

Tip: Καλύτερα μην διαβάσετε αυτό το βιβλίο στα ελληνικά (δε γνωρίζω καν εάν έχει μεταφραστεί) γιατί σιγουρα θα χάσει πολλά από τα βασικά του λογοτεχνικά γνωρίσματα στη μεταφορά. (λογοπαίγνια κτλ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: